Als je niet weet wat een ‘HAKA’ is, dan mag je deze emotionele huwelijkshaka niet missen!

Het woord ‘haka’ refereert naar een traditionele dans uit Nieuw-Zeeland. De dans werd gebruikt als intimidatiemiddel in de oorlogen tussen maoristammen. Tegenwoordig is de dans eerder een folklore-element dat nog steeds erg populair is om grote gebeurtenissen in te leiden of wanneer een sportteam uit Nieuw-Zeeland zich klaarmaakt voor een match.

Het ziet er bruusk en wild uit. De dansers slaan zichzelf op de borst, schreeuwen, roepen woorden die hun clan representeren, steken hun tong uit, enzovoorts. Velen vinden het een beetje grotesk, zeker niet iets dat past op een huwelijk. Maar daar hebben ze het mis.

Haka’s zijn emotionele momenten. Ze brengen de dansers dichter bij elkaar en zorgen voor een hechte groepsband. De intensiteit van de dans weerspiegelt de toewijding van de groepsleden. Ze laten ermee zien dat ze bereid zijn het beste van zichzelf te geven.

Op het huwelijksfeest van dit Nieuw-Zeelandse koppel, Benjamin y Aaliyah Armstrong, is de haka zo emotioneel dat velen hun tranen niet kunnen bedwingen, waaronder de bruid. Het is een moment dat bol staat van diepe gevoelens en het wordt een ritueel van samenhorigheid.

Familieleden en vrienden van het huwelijkspaar laten merken dat ze het nieuwe paar het allerbeste wensen in het leven en steken ze zo een flink hart onder de riem. Wat voor er ons uitziet als een grap of ongepast gedrag, is voor dit koppel een belangrijk teken van waardering. Hoe je het ook bekijkt, je kan niet ontkennen dat de dans erg indrukwekkend is.

Haka’s worden tot de dag van vandaag gebruikt om respect te uiten en om belangrijke momenten in de verf te zetten.

Het koppel kijkt geëmotioneerd naar de presentatie. Meer en meer mensen nemen deel tot zelfs beiden ook beginnen te dansen. Je kan het primitief gedrag noemen, maar de kracht die ervan uitstraalt is wel helemaal echt en authentiek.

Het paar mag er zeker van zijn dat ze nooit alleen komen te staan. De haka is een manier om felicitaties te uiten maar ook steun en bescherming.

Bruid en bruidegom nemen uiteindelijk ook deel in de dans. Ze slagen zichzelf op de borst, ze roepen, ze steken hun tong uit en trekken grote ogen. Als de dans voorbij is, wordt het even heel stil in de zaal. Dit is het moment waarom de bruid en bruidegom hun vrienden en familie groeten en ze doen dat door zich even te verbinden. Ze raken elkaar aan met het voorhoofd en sluiten de ogen. Dan volgt een diepgevoelde knuffel.

Bekijk zelf het hele proces in deze video!

We denken vaak dat we onze wereld kennen en dat we geciviliseerd zijn. We kijken vaak neer op dingen die we niet begrijpen en noemen ze dan ‘wild’ of ‘ongeciviliseerd’. Maar wie zijn wij om anderen primitief te noemen? Menselijke emotie is de kern van alles en dat aspect wordt in de Westerse cultuur maar al te vaak over het hoofd gezien.

Wat denk jij zelf van zo ’n haka? Zou jij zoiets op je huwelijk zien zitten?

Deel dit artikel met je vrienden en familie op Facebook.