Een kind valt in het gorillaverblijf. Wat dan gebeurt, had niemand verwacht.

Op 16 augustus 1996 beleven de bezoeker van de Zoo in Brookfield, Chicago, een onvergetelijke dag. Wat begint als een gezellig familie-uitje verandert plots in absolute horror en een potentieel familiedrama.

Het duurt maar enkele seconden. Ouders verliezen even hun kind uit het oog. Ze bezoeken net het verblijf van de gorilla’s.

Het kind, drie jaar oud, klautert over de omheining en valt meer dan vijf meter naar beneden. Als bij wonder overleeft de kleuter de klap en komt er met lichte verwondingen van af. Maar de ontmoeting met de grond was wel hard genoeg om het bewustzijn te verliezen. Mensen in de buurt van het verblijf leggen hun handen over hun monden. Ze kijken verbijsterd naar het kleine mensje dat daar beneden in het gorillaverblijf ligt, buiten bewustzijn en gekwetst. Over rond het kind zitten gigantische mensapen. Het zijn bovenmenselijke sterke wezens. Een gorillawijfje komt op hem af.

Binti-Jua, de gorilladame, neemt het bewusteloze lichaam van het kind in haar armen. Ze beschermt het voor de nieuwsgierigheid van de andere gorilla’s. Ze houdt dat zo lang vol tot er een medewerker de kooi in komt. De gorilla geeft de kleine voorzichtig af aan de deur van de kooi zodat het medische team hem kunnen verzorgen.

Het is werkelijk een ongelooflijk moment dat vele bezoekers nog lang in hun herinnering zullen dragen. Sondra Katzen, de vertegenwoordigster van de zoo, zei, “Ze nam hem in haar armen, zorgde voor hem en liep met hem rond. Zoiets noemen we moederinstinct.”

Als de kleine man later bijkomt, huilt hij en schreeuwt het uit. Het was een heftig avontuur geweest. Maar hij had niet in betere handen kunnen vallen. Hoewel Binti-Jua zelf niet veel liefde van haar moeder had gekregen toen ze klein was, had ze toch geleerd wat het betekent om voor iemand te zorgen. Dat instinct redde deze kleine waaghals het leven.

Er werden vele opnames gemaakt die dag die de wereld rondgingen. Onderaan vind je een nieuwsclip waarop het gebeuren in detail te zien is. Mensen stuurden geld naar de zoo en Binti-Jua (wat ‘dochter van de zon’ betekent) kreeg wel 12 kilo bananen. Het verhaal had heel anders kunnen aflopen, maar gelukkig is moederinstinct een universeel gegeven. We zijn niet zo verschillend van dieren als we vaak willen denken.

Deel dit artikel met je familie en vrienden op Facebook!